Litt om stål...

I min ydmyke mening er det Spyderco som lager de aller beste foldeknivene i verden. Det er en utrolig bra hjemmeside med mange gode beskrivelser av kniver generelt og Spyderco-kniver spesielt.

Deres side "Edge-u-cation" er et must:

http://spyderco.com/edge-u-cation/steel.php

Enjoy!

Kiwi-saus

3 stk kiwi
2 dl vann
1 dl sukker (70 gram)
1 ss sitronsaft, nypresset
1 ts vaniljesukker

Kok en sukkerlake av vann, sukkerlake og sitronsaft i en kjele. La sukkerlaken koke inn til halvparten. Skjær kiwifruktene i to og grav ut fruktkjøttet.

Kjør det i en foodprosessor eller hurtigmikser sammen med vaniljesukkeret og den innkokte sukkerlaken til en jevn og fin saus.

Avkjøl sausen og server den kald, enten som et speil på tallerkenen, eller hell den over.

Guacamole

Ingredienser:

Avocado
Salt
Pepper
Limesaft

Halvér avocadoen på langs og ta ut steinen. Del opp kjøttet med en kniv og bruk en skje til å ta ut kjøttet av skallet. Kjøes i blander eller med stavmikser til ønsket konsistens (purert eller noe grovere). Smak til med salt og pepper, tilsett limejuice for å hindre at blandingen blir brun. Bland godt.

Hjemmelagd hamburger

Ingredienser

500 g karbonade- eller kjøttdeig (uten vann og salt)
1 liten løk, finhakket
Revet ost etter smak /evt. bacon
Salt, pepper

Bland alt godt (gjerne i Kitchen Aid’en) og form deigen til 4-5 hamburgere. Løken kan evt. surres myk i en panne på forhånd for å mildere (mindre rå) løksmak.

Hamburgerne stekes på middels varme i 4-5 minutter på hver side og hviles i et par minutter før servering.

Serveres med båtpoteter, salat og div. Heinz-sauser….

Lindas tomatsaus

2,5 dl olivenolje
1 kg løk, finhakket
4 hvitløksfedd, most
2 bokser tomat på boks
3 ss oregano
100 g tomatpuré
1 ss sukker
Salt – smak til
Kvernet pepper, smak til

Varm oljen i en stor gryte. Løk og hvitløk svettes i oljen. Del opp tomatene grovt, tilsettes sammen med tomatjuicen til gryten. Kok opp og la det koke på svak varme i 1 time, rør underveis. Smak til med oregano, tomatpuré, sukker, salt og pepper.

Tiramisu á la Linda

150 g sukker
3 dl ekstra sterk espresso

5 eggeplommer
75 melis
200 g mascarpone

3 blad gelatin

1 ss vaniljesukker
2 ss rom, evt. romessens
1 ss sitruslikør (Gran Marnier), evt. sitronessens
3 ss (eller mer) sitronsaft/juice

3 eggehviter og 1 ss sukker stivpiskes

100 g kremfløte, stivpisket

20 stk fingerkjeks, eller sukkerbunn
1-2 ss kakao

Løs sukkeret i den varme espressoen, avkjøles.
Eggeplommer og melis piskes til kremet konsistens og mascarponen blandes inn. Gelatinen bløtgjøres i kaldt vann, krystes og løses i noen spiseskjeer kokende vann og blandes inn i egg-/osteblandingen. Smaksettes med vaniljesukker, rom, likør og sitronjuice.
De stivpiskede eggehvitene med sukker og kremfløten blandes inn.
Dekk bunnen av en form med fingerkjeks og dynk godt med espressosirupen. Halvdelen av kremblandingen helles over. Fingerkjeks knuses og strøs over, og dynkes med espressosirup. Resten av kremblandingen helles over. Sett formen i kjøleskap til avkjøling i minst 3 timer. Rett før servering tas formen ut og kakao siktes på i et tykt lag.